Illegale sigaretten

Als het gaat om illegale sigaretten onderscheiden we twee varianten: sigaretten (falsificaties of goedkope exemplaren) die buiten het zicht van de overheid worden geproduceerd op goed verborgen locaties of in ruimtes die aan het zicht onttrokken zijn. Daarnaast kan het gaan om sigaretten die op legale wijze zijn geproduceerd (veelal in ‘goedkope’ landen als Bulgarije of Polen), maar daarna door middel van smokkel in het illegale circuit worden verhandeld.

Achter de clandestiene fabrieken en opslagplaatsen, die ook in Nederland in toenemende mate worden ontmanteld, gaan in de regel professionele bendes schuil. Met hun illegale activiteiten verdienen ze veel geld. Over de illegaal geproduceerde sigaretten worden immers geen accijns en btw afgedragen. Gelet op het feit dat van elk legaal pakje sigaretten of shag zo’n driekwart van de winkelwaarde in de schatkist verdwijnt, is het niet moeilijk voor te stellen dat illegale sigaretten voor criminelen een gouden business vormen, waarvoor ze graag een relatief klein risico nemen.

Met ingang van 2019 heeft de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst de capaciteit voor de opsporing van illegale sigaretten verdubbeld. Een belangrijke reden daarvoor is dat de schatkist door de illegale handel vele miljoenen euro’s misloopt. Consumenten zoeken in toenemende mate hun toevlucht tot het illegale circuit omdat zij de officiële prijs van een pakje sigaretten te duur vinden.

Een groot deel van de illegaal in Nederland geproduceerde sigaretten is overigens bedoeld voor het buitenland. Met name in het Verenigd Koninkrijk kunnen criminelen hun gang gaan als het gaat om illegale sigaretten. De prijs van een pakje sigaretten bedraagt daar omgerekend zo’n 15 euro.

Bij een groot deel van de illegaal geproduceerde sigaretten gaat het om vervalsingen waarbij echte merken inclusief de bijbehorende verpakkingen worden nagemaakt en goedkoop verhandeld. Daarnaast zijn er de ‘illicit whites’, goedkope merkloze sigaretten.

KPMG brengt elk jaar een rapport uit waarin de internationale markt voor illegale sigaretten in kaart gebracht wordt en geanalyseerd.

« Terug naar overzicht
Zoeken