Leeftijdscheck

Sinds 20 mei 2016 gelden in Nederland een aantal nieuwe regels voor onder meer tabak en alcohol. Een van die regels is de leeftijdsgrens. Om het roken te ontmoedigen en jongeren bewust te maken van de risico’s die tabaksgebruik met zich meebrengen, is de leeftijd waarop iemand tabaksproducten mag kopen op 18 jaar gesteld. De verkoop van de e-sigaret aan jongeren onder de 18 jaar is eveneens niet toegestaan.

Winkeliers zijn verplicht om de leeftijdsgrens in acht te nemen. Doen ze dat niet, dan kan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hun een boete opleggen.

Problematisch bij het in acht nemen van de leeftijdgrens is dat een winkelier of een winkelbediende niet altijd kan bepalen of iemand 18 jaar of ouder is. De ene jongvolwassene oogt wat ouder dan de andere. In geval van twijfel is de winkelier verplicht om legitimatie te vragen. Om misverstanden te voorkomen voeren winkeliers vaker een leeftijdscheck uit dan strikt noodzakelijk is. In sommige winkels wordt van personen tot 25 jaar verlangd dat zijn hun legitimatie tonen.

« Terug naar overzicht
Zoeken