Meeroken

Meeroken, ook wel passief roken genoemd, is het inademen van tabaksrook die rokers produceren, als ze een sigaret, sigaar of pijp opsteken. Het kan gaan om rook die rokers uitademen (mainstream smoke), maar ook om rook afkomstig van een smeulende sigaret, die op de asbak, of door de roker in de hand wordt gehouden (sidestream smoke).

Rook de in een ruimte of omgeving blijft hangen op momenten dat iemand een sigaret rookt, wordt ook wel omgevingsrook of ‘tweedehands rook’ genoemd.

Net als het roken zelf, is meeroken schadelijk voor de gezondheid. Ook tweedehands rook bestaat immers uit schadelijke stoffen (zoals koolmonoxide, nicotine, PAK’s, nitrosaminen en aromatische aminen). Bij sigaretten speelt daarnaast de verbranding van bijvoorbeeld vloeipapier een rol. Voor de overheid – maar ook voor particuliere instanties – is het probleem van het meeroken een van de redenen om het roken op steeds meer plaatsen te verbieden.

De zogeheten next generation products (bijvoorbeeld e-sigaretten) is meeroken niet of nauwelijks aan de orde. Bij vapen (dampen) vindt immers verhitting plaats (waardoor damp ontstaat) en verbranding achterwege blijft. Een e-sigaret geeft alleen damp af op momenten dat hij wordt geactiveerd. Uiteraard kan het wel zo zijn dat niet alle mensen in de omgeving van een vaper even dol zijn op de aroma’s die vrijkomen.

« Terug naar overzicht
Zoeken