Pruimtabak

Het werkwoord ‘pruimen’ betekent ‘het kauwen van tabak’. Pruimtabak is dan ook tabak die niet bedoeld is om te roken, maar waarop je kauwt en die je dus met andere woorden pruimt. Pruimtabak wordt uitgespuugd nadat er een tijdje op is gekauwd. Bij het kauwen komt nicotine vrij.

In Europa is pruimen sinds de 15 de eeuw bekend. Handels- en ontdekkingsreizigers importeerden het gebruik van pruimtabak, dat zij kenden van inheemse volkeren in onder meer het huidige Zuid-Amerika.

Matrozen kwam de nieuwe manier van tabak consumeren goed uit. Roken was op de schepen verboden in verband met brandgevaar.

In Nederland is het gebruik van pruimtabak tot het einde van de 19 de eeuw populair geweest. Daarna werd pruimen als vorm van tabaksconsumptie geleidelijk aan verdrongen door sigaretten, sigaren en pijptabak.

In de Verenigde Staten is de populariteit van pruimtabak tot aan het einde van de jaren ’50 in stand gehouden door honkbalspelers, die er een gewoonte van maakten om tijdens het spel te kauwen en te spugen.

Onderzoek wijst uit dat pruimen minder schadelijk is voor de gezondheid dan roken, maar onschadelijk is het niet.

« Terug naar overzicht
Zoeken