Snus

Snus is een tabak in poedervorm die niet is bedoeld om te roken, maar om oraal te gebruiken. Snus is daardoor verwant aan pruimtabak. Het grote verschil is dat de gebruiker niet kauwt op het vochtige poeder, maar hij of zij het (veelal in kleine zakjes verpakte spul) doorgaans achter de bovenlip stopt, waarna het slijmvlies de nicotine opneemt. Afhankelijk van de hoeveelheid kan dit proces enkele minuten tot uren in beslag nemen.

Snus (spreek uit: snuus) is gemaakt van gestoomde en gemalen tabak, vermengd met zout, natriumcarbonaat en aroma’s. Snus is met name populair in Noorwegen en Zweden en wordt ook voornamelijk in deze landen geproduceerd. Dat snus in Zweden verkrijgbaar is, is opmerkelijk, aangezien Zweden een EU-land is en snus in de Europese Unie is verboden. Voor Het Scandinavische landt geldt echter een uitzondering: toen Zweden in 1995 toetrad tot de EU, wist het land te bewerkstelligen dat het werd uitgezonderd van het verbod op snus.

Snus is bij kamertemperatuur niet lang houdbaar en wordt daarom meestal bewaard in de koelkast of in de diepvries.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is snus kankerverwekkend. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt echter dat de risico’s van het gebruik van snus aanzienlijk zijn dan van roken.

« Terug naar overzicht
Zoeken