TabakNee

TabakNee werd in 2013 opgericht door de Stichting Rookpreventie Jeugd, een initiatief van de longartsen Wanda de Kanter en Pauline Dekker. De organisatie geeft onder meer TabakNee.nl uit, een website die ‘kritisch bericht’ over de tabaksindustrie. De ondertitel luidt: ‘over de tabaksindustrie en haar kompanen’.

TabakNee.nl schrijft onder meer profielen over mensen die de tabaksindustrie zouden helpen. Bijvoorbeeld omdat ze een commissariaat hebben bij een tabaksfabrikant of omdat ze beleid voorstaan waarmee de tabaksindustrie gesteund zou worden.

In maart 2019 kwam TabakNee.nl in het nieuws, nadat was gebleken dat KWF Kankerbestrijding enkele maanden eerder als sponsor van het eerste uur de subsidie aan de site had stopgezet. Reden daarvoor was volgens KWF Kankerbestrijding dat De Kanter en Dekker ‘te activistisch en te confronterend’ waren. Dit zou onder meer tot uitdrukking komen in een artikel over voormalig GroenLinks-partijleider Jolande Sap. Zij was een van de drie gespreksleiders in de besprekingen die hebben geleid tot het Nationaal Preventieakkoord. De website TabakNee deed een oproep aam staatsecretaris Paul Blokhuis om Sap te ontslaan als voorzitter van de gespreksgroep. Aanleiding daarvoor vormde het feit dat Sap na haar terugtreden uit de actieve politiek commissaris was geworden bij accountantskantoor KPMG. Dit kantoor doet ook opdrachten voor de tabaksindustrie, onder meer over internationale tabakssmokkel.

Naar aanleiding van het artikel werden De Kanter en Dekker uiteindelijk uit de Alliantie Nederland Rookvrij gezet. Volgens de koepel (de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds) was het hoogst ongewenst dat op TabakNee.nl vaak negatief werd geschreven over personen met wie de alliantie op hetzelfde moment goede onderhandelingen voerde. Het artikel over GroenLinks-partijleider Jolande Sap was daarvan een voorbeeld.

TabakNee initieert ook rechtszaken, tot aan het Europees Hof aan toe, bijvoorbeeld over de manier waarop de overheid de maximale hoeveelheid nicotine en andere schadelijke stoffen in sigaretten registreert.

TabakNee.nl werkt met betaalde journalisten. Daarnaast zijn er enkele adviseurs die betaald krijgen voor hun werk.

« Terug naar overzicht
Zoeken